Majör gözüyle
D majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = C# (yeden, eve çeker)
- 4 = G (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton D majör – B minör Akorlar A7, D, G, Em, Bm, Gm, A Kolay ton G (kapo 7)
D
Ne güzel sürpriz bu böyle, hoşgeldin
G
Boşver çabalama konuşmak zorunda değilsin
Gm Em
Hem hareketlerinden, küçücük mimiklerinden
A7 D
Kalbini okurum ben
D
Bütün gün yataktaydım yüzümde yastık izi
G
Seninse geçmişinde binlerce ağır yenilgi
Gm Em
Çok şaka yaptıysam aslında korktuğumdan
A7 D A
Beni zaten tanırsın sen
Bm A G Em A7 Bm
Derler ki bir yerden sonra, acımaz daha fazla
Bm A7 G Em A7 Bm
Zaten aşk kötü bir şaka, anlamaya calışma
Bm A7 Gm
Her güzel şey bitermiş, aşk nedensiz sevmekmiş
D
Kulağımda gürültüler, uyurken televizyon açık kalmış
G
Bir ülkenin bodrum katında, kirli bir savaş varmış
Gm Em
Midem bulanıyor, galiba dünya tuttu
A7 D A
Beni hep kuruttu
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı D ile açılıp A ile kapanıyor. Akorları hem D majörün hem Bm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D majör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda D ile açılması ve D akorunun 6, Bm akorunun 5 kez geçmesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları B minör gözüyle duymak da geçerli ve sana başka bir şey öğretir.
Akorların üstünde dereceleri göster — D tonuna ya da Bm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | D | Tonik — ev | D · F# · A | 6 kez |
| ii | Em | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · B | 5 kez |
| iii | F#m | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | F# · A · C# | — |
| V/vi | F# | İkincil dominant V/vi — Bm akoruna götürürikincil dominant | F# · A# · C# | — |
| IV | G | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · B · D | 5 kez |
| iv | Gm | Minör iv — paralel minörden ödünçödünç akor | G · Bb · D | 4 kez |
| V7 | A7 | Dominant — eve en güçlü çekim | A · C# · E · G | 7 kez |
| V | A | Dominant — eve en güçlü çekim | A · C# · E | 3 kez |
| vi | Bm | Relatif minör — hüzünlü taraf | B · D · F# | 5 kez |
| vii° | C#dim | Yeden akoru — gerilim | C# · E · G | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Bm | Tonik — ev | B · D · F# | 5 kez |
| ii° | C#dim | Süpertonik — dominanta hazırlar | C# · E · G | — |
| III | D | Relatif majör — aydınlık taraf | D · F# · A | 6 kez |
| iv | Em | Subdominant — evden uzaklaştırır | E · G · B | 5 kez |
| v | F#m | Minör dominant — yumuşak çekim | F# · A · C# | — |
| V | F# | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | F# · A# · C# | — |
| VI | G | Submediant — sıcak renk | G · B · D | 5 kez |
| vi | Gm | Kromatik renk akorugam dışı | G · Bb · D | 4 kez |
| VII7 | A7 | Subtonik — toniğe basamak | A · C# · E · G | 7 kez |
| VII | A | Subtonik — toniğe basamak | A · C# · E | 3 kez |
Ton çifti D majör ve relatifi B minör (2 diyez). Şarkıda 7 farklı akor toplam 35 kez geçiyor; bunlardan 6 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Gm paralel minörden ödünç alınmış; majör tarafa daha koyu bir gölge düşürüyor.
Dikkat etmen gereken geçiş Em → A7; şarkıda 5 kez duyuluyor. D gözüyle ii → V7 (ii → V: dominantın klasik hazırlığı); Bm gözüyle iv → VII7. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru D, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar A7, D, G, Em; bunları D tonunda V7–I–IV–ii, Bm tonunda VII7–III–VI–iv diye okuyabilirsin. Gm tabloyu bir anlığına koyulaştırıyor: minör iv — paralel minörden ödünç. Em → A7 geçişine kulak ver (D tonunda ii → V7, Bm tonunda iv → VII7): ii → V — dominantın klasik hazırlığı. Son akor A; kapanışta kulak D tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.