Majör gözüyle
G majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = F# (yeden, eve çeker)
- 4 = C (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton G majör – E minör Akorlar Em, C, D, Bm Zorluk en rahat tonda yazılmış
Em D C
Ben sanmıştım ki, yanlış anladım belki
Em
Bir gün vardık, bir gün yoktuk
Em D C
Cümleler dikenli zamanla tükendi
Em
Bir gün çoktur, bir gün yoktur
Em Bm
Art arda vurdum şişenin dibine
C Em
Kafam çok güzel, bu böyle biline
Bm
Bir mesaj bir şeyle saçmalarsam kusura bakma
C Em
Ya da bu gece sen de saçmala
D C
Sevişelim son kez
Em D C Em
Em D C
Dudağının ucuna tutuştur yak beni
Em
İstersen üfle, istersen içine çek beni
Em Bm
Art arda vurdum şişenin dibine
C Em
Kafam çok güzel, bu böyle biline
Bm
Bir mesaj bir şeyle saçmalarsam kusura bakma
C Em
Ya da bu gece sen de saçmala
D C
Sevişelim son kez
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Em ile açılıp C ile kapanıyor. Akorları hem G majörün hem Em tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok E minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Em ile açılması ve Em akorunun 14 kez geçip G akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları G majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — G tonuna ya da Em tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | G | Tonik — ev | G · B · D | — |
| ii | Am | Süpertonik — dominanta hazırlar | A · C · E | — |
| iii | Bm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | B · D · F# | 4 kez |
| V/vi | B | İkincil dominant V/vi — Em akoruna götürürikincil dominant | B · D# · F# | — |
| IV | C | Subdominant — evden uzaklaştırır | C · E · G | 10 kez |
| V | D | Dominant — eve en güçlü çekim | D · F# · A | 6 kez |
| vi | Em | Relatif minör — hüzünlü taraf | E · G · B | 14 kez |
| vii° | F#dim | Yeden akoru — gerilim | F# · A · C | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Em | Tonik — ev | E · G · B | 14 kez |
| ii° | F#dim | Süpertonik — dominanta hazırlar | F# · A · C | — |
| III | G | Relatif majör — aydınlık taraf | G · B · D | — |
| iv | Am | Subdominant — evden uzaklaştırır | A · C · E | — |
| v | Bm | Minör dominant — yumuşak çekim | B · D · F# | 4 kez |
| V | B | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | B · D# · F# | — |
| VI | C | Submediant — sıcak renk | C · E · G | 10 kez |
| VII | D | Subtonik — toniğe basamak | D · F# · A | 6 kez |
Ton çifti G majör ve relatifi E minör (1 diyez). Şarkıda 4 farklı akor toplam 34 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş C → Em; şarkıda 9 kez duyuluyor. Em gözüyle VI → i (VI → i: yarım ses inerek eve döner); G gözüyle IV → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
İlk akor Em; kulak daha ilk saniyede nereye döneceğini öğreniyor. Em, C, D, Bm şarkının taşıyıcı akorları: G tonuna göre vi–IV–V–iii, Em tonuna göre i–VI–VII–v. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. C → Em geçişine kulak ver (G tonunda IV → vi, Em tonunda VI → i): VI → i — yarım ses inerek eve döner. C ile biten şarkı, G tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.