Majör gözüyle
C majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = B (yeden, eve çeker)
- 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton C majör – A minör Akorlar Am, Fmaj7, A#, Em7, E7, G, C, Bm … Zorluk en rahat tonda yazılmış
Am A#
Bir arada olabilmek ne mümkün
Am A#
Bir arada kalabilmek imkansız
G
Seneler alıp gitmiş
Em7 C Bm E
Ne var ne yoksa her şeyi
Am A#
İnanılmaz değişen ben miyim
Am A#
İnanılmaz bu yabancı da kim
G
Sen misin böyle uzak
Em7 C Bm E
Veda sözleri söyleyen
Fmaj7
Geri dönmek inan işten değil
Em7
Hani var ya tutamazsın kendini
Dm7
Bir ümitle ya olursa dersin hep
Cmaj7 E7
Bile bile her şeyin bittiğini
Fmaj7 Am
Sonradan kor, sonradan kor
E7 Cmaj7 Dm7 Em7 Fmaj7
Ayrılıklar an be an
Fmaj7 Am
Akıp gider, akıp gider
E7 Fmaj7
Zaman sana aldırmadan
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Am ile açılıp Fmaj7 ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am ile açılması, Am akorunun 6, C akorunun 4 kez geçmesi ve Am tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | C | Tonik — ev | C · E · G | 2 kez |
| Imaj7 | Cmaj7 | Tonik — ev | C · E · G · B | 2 kez |
| ii7 | Dm7 | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A · C | 2 kez |
| iii7 | Em7 | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B · D | 4 kez |
| V7/vi | E7 | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B · D | 3 kez |
| V/vi | E | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | 2 kez |
| IVmaj7 | Fmaj7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · A · C · E | 5 kez |
| V | G | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D | 2 kez |
| vi | Am | Relatif minör — hüzünlü taraf | A · C · E | 6 kez |
| bVII | A# | bVII — ödünç (Miksolidyen / paralel minör)ödünç akor | A# · D · E# | 4 kez |
| vii° | Bdim | Yeden akoru — gerilim | B · D · F | — |
| vii | Bm | Kromatik renk akorugam dışı | B · D · F# | 2 kez |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Am | Tonik — ev | A · C · E | 6 kez |
| bII | A# | Napoliten bII — toniğin yarım ses üstünde koyu, dramatik bir renködünç akor | A# · D · E# | 4 kez |
| ii° | Bdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | B · D · F | — |
| ii | Bm | Kromatik renk akorugam dışı | B · D · F# | 2 kez |
| III | C | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G | 2 kez |
| IIImaj7 | Cmaj7 | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G · B | 2 kez |
| iv7 | Dm7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A · C | 2 kez |
| v7 | Em7 | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B · D | 4 kez |
| V7 | E7 | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B · D | 3 kez |
| V | E | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B | 2 kez |
| VImaj7 | Fmaj7 | Submediant — sıcak renk | F · A · C · E | 5 kez |
| VII | G | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D | 2 kez |
Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 11 farklı akor toplam 34 kez geçiyor; bunlardan 7 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Am tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. C gözüyle aynı E7 / E akoru V7/vi, yani Am akoruna giden bir ikincil dominant. A# paralel minörden ödünç alınmış; majör tarafa daha koyu bir gölge düşürüyor.
Dikkat etmen gereken geçiş Fmaj7 → Am; şarkıda 2 kez duyuluyor. Am gözüyle VImaj7 → i (VI → i: yarım ses inerek eve döner); C gözüyle IVmaj7 → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
İlk akor Am; kulak daha ilk saniyede nereye döneceğini öğreniyor. Am, Fmaj7, A#, Em7 şarkının taşıyıcı akorları: C tonuna göre vi–IVmaj7–bVII–iii7, Am tonuna göre i–VImaj7–bII–v7. E7 işin ilginç tarafı: C gözüyle gamın dışında bir akor (V7/vi), Am gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V7). Fmaj7 → Am geçişine kulak ver (C tonunda IVmaj7 → vi, Am tonunda VImaj7 → i): VI → i — yarım ses inerek eve döner. Son akor Fmaj7; kapanışta kulak C tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.