Majör gözüyle
Bb majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = A (yeden, eve çeker)
- 4 = Eb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Bb majör – G minör Akorlar Dm, Eb, F, Cm, Gm, Bbmaj7, Ebmaj7 Kolay ton C
Dm F Gm
Gesi bağlarında dolanıyorum
F Dm Eb Cm Bbmaj7
Yitirdim yarimi, aman aranıyorum
Ebmaj7 Dm Eb Cm Dm
Yitirdim yarimi, aman aranıyorum
Dm F Gm
Bir tek selamına güveniyorum
F Dm Eb Cm Bbmaj7
Gel otur yanıma, hallarımı söyleyim
Ebmaj7 Dm Eb Cm Dm
Derdimden anlamaz, ben o yari neyleyim
Dm F Gm
Gesi bağlarında üç top gülüm var
F Dm Eb Cm Bbmaj7
Hey Allah'tan korkmaz, sana bana ölüm var
Ebmaj7 Dm Eb Cm Dm
Hey Allah'tan korkmaz, sana bana ölüm var
Dm F Gm
Ölüm varsa bu dünyada zulüm var
F Dm Eb Cm Bbmaj7
Atma garip anam beni dağlar ardına
Ebmaj7 Dm Eb Eb Dm
Kimseler yanmasın anam yansın derdime
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Dm ile açılıp Dm ile kapanıyor. Akorları hem Bb majörün hem Gm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: burada dürüstçe bir taraf seçemiyoruz; şarkı Bb majör ile G minör arasında rahatça gidip geliyor. Akorları iki gözle okuyup hangisinin sana daha çok “ev” gibi geldiğine kendin karar verebilirsin.
Akorların üstünde dereceleri göster — Bb tonuna ya da Gm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| Imaj7 | Bbmaj7 | Tonik — ev | Bb · D · F · A | 4 kez |
| ii | Cm | Süpertonik — dominanta hazırlar | C · Eb · G | 7 kez |
| iii | Dm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | D · F · A | 16 kez |
| V/vi | D | İkincil dominant V/vi — Gm akoruna götürürikincil dominant | D · F# · A | — |
| IV | Eb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Eb · G · Bb | 9 kez |
| IVmaj7 | Ebmaj7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | Eb · G · Bb · D | 4 kez |
| V | F | Dominant — eve en güçlü çekim | F · A · C | 8 kez |
| vi | Gm | Relatif minör — hüzünlü taraf | G · Bb · D | 4 kez |
| vii° | Adim | Yeden akoru — gerilim | A · C · Eb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Gm | Tonik — ev | G · Bb · D | 4 kez |
| ii° | Adim | Süpertonik — dominanta hazırlar | A · C · Eb | — |
| IIImaj7 | Bbmaj7 | Relatif majör — aydınlık taraf | Bb · D · F · A | 4 kez |
| iv | Cm | Subdominant — evden uzaklaştırır | C · Eb · G | 7 kez |
| v | Dm | Minör dominant — yumuşak çekim | D · F · A | 16 kez |
| V | D | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | D · F# · A | — |
| VI | Eb | Submediant — sıcak renk | Eb · G · Bb | 9 kez |
| VImaj7 | Ebmaj7 | Submediant — sıcak renk | Eb · G · Bb · D | 4 kez |
| VII | F | Subtonik — toniğe basamak | F · A · C | 8 kez |
Ton çifti Bb majör ve relatifi G minör (2 bemol). Şarkıda 7 farklı akor toplam 52 kez geçiyor; bunlardan 7 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş F → Gm; şarkıda 4 kez duyuluyor. Bb gözüyle V → vi (aldatıcı kadans: Bb beklenirken Gm akoruna iner); Gm gözüyle VII → i (Eolyen varış: bir tam ses yükselerek eve girer). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Dm ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. En çok dönen akorlar Dm, Eb, F, Cm; bunları Bb tonunda iii–IV–V–ii, Gm tonunda v–VI–VII–iv diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. F → Gm geçişine kulak ver (Bb tonunda V → vi, Gm tonunda VII → i): aldatıcı kadans — Bb beklenirken Gm akoruna iner. Son akor Dm; kapanışta kulak Bb tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.