Majör gözüyle
Ab majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = G (yeden, eve çeker)
- 4 = Db (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Ab majör – F minör Akorlar Eb, Db, Cm, Fm Kolay ton G (kapo 1)
Cm Ben sende ülkemi sevdim Fm Hüzün dolu yağmurları Eb Db Eb Db Eb Db Cm Mor kanatlı turnaları yaaaar yar yar yar yar yar yar Cm Ben sende rüzgarı sevdim Fm Alıp götüren yılları Eb Db Eb Db Eb Db Cm Saklı kalan umutları yaaaar yar yar yar yar yar yar Fm Ne yeminler bozdum geceler büyürken sensiz Eb Ne yeminler bozdum yıllar geçerken sitemsiz Db Ne yeminler bozdum tarifi bile imkansız Eb Cm Senin için ey karagül Cm Ben sende yolları sevdim Fm Yüreğinden gelip geçen Eb Db Eb Db Eb Db Cm Sevda yüklü katarları yaaaar yar yar yar yar yar yar Cm Ben sende seni sevdim Fm Avuçlarken yüzümü Eb Db Eb Db Eb Db Cm Yahut dokunurken sessiz yaaaar yar yar yar yar yar yar
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Cm ile açılıp Cm ile kapanıyor. Akorları hem Ab majörün hem Fm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok F minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Fm akorunun 5 kez geçip Ab akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Ab majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Ab tonuna ya da Fm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Ab | Tonik — ev | Ab · C · Eb | — |
| ii | Bbm | Süpertonik — dominanta hazırlar | Bb · Db · F | — |
| iii | Cm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | C · Eb · G | 9 kez |
| V/vi | C | İkincil dominant V/vi — Fm akoruna götürürikincil dominant | C · E · G | — |
| IV | Db | Subdominant — evden uzaklaştırır | Db · F · Ab | 13 kez |
| V | Eb | Dominant — eve en güçlü çekim | Eb · G · Bb | 14 kez |
| vi | Fm | Relatif minör — hüzünlü taraf | F · Ab · C | 5 kez |
| vii° | Gdim | Yeden akoru — gerilim | G · Bb · Db | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Fm | Tonik — ev | F · Ab · C | 5 kez |
| ii° | Gdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · Db | — |
| III | Ab | Relatif majör — aydınlık taraf | Ab · C · Eb | — |
| iv | Bbm | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · Db · F | — |
| v | Cm | Minör dominant — yumuşak çekim | C · Eb · G | 9 kez |
| V | C | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | C · E · G | — |
| VI | Db | Submediant — sıcak renk | Db · F · Ab | 13 kez |
| VII | Eb | Subtonik — toniğe basamak | Eb · G · Bb | 14 kez |
Ton çifti Ab majör ve relatifi F minör (4 bemol). Şarkıda 4 farklı akor toplam 41 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş Db → Eb; şarkıda 9 kez duyuluyor. Fm gözüyle VI → VII (VI → VII: toniğe hazırlanan yükselen basamak); Ab gözüyle IV → V (IV → V: eve dönmeden önce gerilimi yükselten adım). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Cm ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. Omurgayı Eb, Db, Cm, Fm oluşturuyor — Ab gözüyle V–IV–iii–vi, Fm gözüyle VII–VI–v–i. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Db → Eb geçişine kulak ver (Ab tonunda IV → V, Fm tonunda VI → VII): VI → VII — toniğe hazırlanan yükselen basamak. Cm ile biten şarkı, Ab tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.