Majör gözüyle
C majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = B (yeden, eve çeker)
- 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton C majör – A minör Akorlar F, Em, G, Am Kolay ton G (kapo 5)
Em F G F
Benim çakıl taşlarım var irili ufaklı
Em F G F
Kaybolduğumda yere yayıp yol yaptığım
Em F G F
Çakıl taşlarım var, her yerden topladığım
Em F G F
Boşluğa düştüğümde oyunlar yaratıp oynadığım
Em F G F
Benim bir sözlüğüm var, unutulmuş bir dil
Em F G F
Oysa ki içinde her şeyin anlamı gizli
Em F G F
Benim bir gözlüğüm var sol camı kırıldı
Em F G F Am
Taktığım zamanlarda içini gösteren, adeta
Em F G F
Sen hiç hit oldun mu, birden duruldun mu
Em F G F
Bulanıkmış berrakmış her suyu içtin mi
Em F G F
Altında ağ olmadan yerden yükseldin mi
Em F G F Em F G F
Tam zevkine varmışken, birden yere düştün mü sen
Em F G F
Düştün mü sen
Em F G F
Benim hiç boyanmamış dört duvarım var
Em F G F
Çaylaklarından sızıp içinden geçtiğim
Em F G F
Benim hiç yıkılmamış duvarlarım var
Em F G F Am
Dikkatle baktığımda ardını gördüğüm, adeta
Em F G F
Benim bir hikayem var sonunu yazmadığım
Em F G F
Benim bir sevgilim var henüz tanışmadığım
Em F G F
Benim umudum var, benim umudum
Em F G F
Benim umudum var, benim umudum
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Em ile açılıp F ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am akorunun 2 kez geçip C akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | C | Tonik — ev | C · E · G | — |
| ii | Dm | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A | — |
| iii | Em | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B | 22 kez |
| V/vi | E | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | — |
| IV | F | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · A · C | 44 kez |
| V | G | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D | 22 kez |
| vi | Am | Relatif minör — hüzünlü taraf | A · C · E | 2 kez |
| vii° | Bdim | Yeden akoru — gerilim | B · D · F | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Am | Tonik — ev | A · C · E | 2 kez |
| ii° | Bdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | B · D · F | — |
| III | C | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G | — |
| iv | Dm | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A | — |
| v | Em | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B | 22 kez |
| V | E | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B | — |
| VI | F | Submediant — sıcak renk | F · A · C | 44 kez |
| VII | G | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D | 22 kez |
Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 4 farklı akor toplam 90 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş F → G; şarkıda 22 kez duyuluyor. Am gözüyle VI → VII (VI → VII: toniğe hazırlanan yükselen basamak); C gözüyle IV → V (IV → V: eve dönmeden önce gerilimi yükselten adım). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Em ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. Omurgayı F, Em, G, Am oluşturuyor — C gözüyle IV–iii–V–vi, Am gözüyle VI–v–VII–i. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. F → G geçişine kulak ver (C tonunda IV → V, Am tonunda VI → VII): VI → VII — toniğe hazırlanan yükselen basamak. Son akor F; kapanışta kulak C tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.