Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar Em7b5, A7, Dm7, Gm7, C7, Fmaj7, Bbmaj7, Dm6 Kolay ton C (kapo 5)
Gm7 C7
The falling leaves
Fmaj7 Bbmaj7
Drift by the window
Em7b5 A7
The autumn leaves
Dm7 Dm6
Of red and gold
Gm7 C7
I see your lips
Fmaj7 Bbmaj7
The summer kisses
Em7b5 A7
The sunburned hands
Dm7 Dm6
I used to hold
Em7b5 A7
Since you went away
Dm7 Dm6
The days grow long
Gm7 C7
And soon I'll hear
Fmaj7 Bbmaj7
Old winter's song
Em7b5 A7 Dm7
But I miss you most of all my darling
Em7b5 A7
When autumn leaves
Dm7
Start to fall
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Gm7 ile açılıp Dm7 ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm ile kapanması, Dm akorunun 8, F akorunun 3 kez geçmesi ve Dm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| Imaj7 | Fmaj7 | Tonik — ev | F · A · C · E | 3 kez |
| ii7 | Gm7 | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D · F | 3 kez |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | — |
| V7/vi | A7 | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E · G | 5 kez |
| IVmaj7 | Bbmaj7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F · A | 3 kez |
| V7 | C7 | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G · Bb | 3 kez |
| vi7 | Dm7 | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A · C | 5 kez |
| vi6 | Dm6 | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A · B | 3 kez |
| viiø7 | Em7b5 | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb · D | 5 kez |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i7 | Dm7 | Tonik — ev | D · F · A · C | 5 kez |
| i6 | Dm6 | Tonik — ev | D · F · A · B | 3 kez |
| iiø7 | Em7b5 | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb · D | 5 kez |
| IIImaj7 | Fmaj7 | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C · E | 3 kez |
| iv7 | Gm7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D · F | 3 kez |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | — |
| V7 | A7 | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E · G | 5 kez |
| VImaj7 | Bbmaj7 | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F · A | 3 kez |
| VII7 | C7 | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G · Bb | 3 kez |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 8 farklı akor toplam 30 kez geçiyor; bunlardan 7 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Dm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. F gözüyle aynı A7 akoru V7/vi, yani Dm akoruna giden bir ikincil dominant.
Dikkat etmen gereken geçiş A7 → Dm7; şarkıda 5 kez duyuluyor. Dm gözüyle V7 → i7 (armonik minör kadansı: majör V dramatik biçimde çözülür); F gözüyle V7/vi → vi7 (ikincil çözülme: A7, dörtlü yukarıdaki Dm7 akoruna çözülür). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Gm7, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar Em7b5, A7, Dm7, Gm7; bunları F tonunda viiø7–V7/vi–vi7–ii7, Dm tonunda iiø7–V7–i7–iv7 diye okuyabilirsin. A7 işin ilginç tarafı: F gözüyle gamın dışında bir akor (V7/vi), Dm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V7). A7 → Dm7 geçişine kulak ver (F tonunda V7/vi → vi7, Dm tonunda V7 → i7): armonik minör kadansı — majör V dramatik biçimde çözülür. Şarkı Dm7 ile noktalanıyor; bu da Dm tarafının son sözü söylediğini gösteriyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.