Majör gözüyle
Ab majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = G (yeden, eve çeker)
- 4 = Db (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Ab majör – F minör Akorlar Fm, Dbmaj7, Bbm, C7 Kolay ton G (kapo 1)
Fm Dbmaj7
Fm Dbmaj7
Firar ettim, bu cezayı hakettim mi
Bbm
İblis miyim? Bi melek mi
C7 Fm
Tek bildiğim onu, özledim
Dbmaj7
İhanetin bi farkı yok
Bbm
Cinayetten failim o ve gerçekten
C7 Fm
Katilimi ben çok özledim
Fm
Diyemiyorum sana yine benim olsana
Dbmaj7
İzliyorum kayıp giden hayatımı, uzaktan gururumla
Bbm
Direniyorum sana ne dönebiliyorum
C7
Her gün biraz daha ölüyorum
Fm Dbmaj7
Yemin ettim faydası yok
Bbm
Kabul ettim bu gerçeği
C7 Fm
O bir şeytan cehenneminde çok inledim
Fm
Diyemiyorum sana yine benim olsana
Dbmaj7
İzliyorum kayıp giden hayatımı, uzaktan gururumla
Bbm
Direniyorum sana ne dönebiliyorum
C7
Her gün biraz daha ölüyorum
Fm
Kaçıyorum aynalardan
Daha aşağılık mıyım aldatandan diye
Dbmaj7
Soruyorum aynı şeyi bin kere
İliklerime kadar işlemen niye
Bbm
Çıkamıyorum zihnimden kurtulamıyorum gerçeğini bilmekten
C7
Utanıyorum her şeye rağmen ayna da seven
Gözlerimi görmekten
Fm
Hem beni hem kendini yaktın
Cehennemin çukuruna attın
Dbmaj7
Bile bile azabını seviyorsam
Bende ruhumu şeytana sattım
Bbm
Bildiğim herşeyimi verdiğim benliğim
Uçurumuna gidiyor
C7
Öyle bir Yanlış yaptın ki
Dilimin Ucuna geliyor
Fm
Diyemiyorum sana yine benim olsana
Dbmaj7
İzliyorum kayıp giden hayatımı, uzaktan gururumla
Bbm
Direniyorum sana ne dönebiliyorum
C7
Her gün biraz daha ölüyorum
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Fm ile açılıp C7 ile kapanıyor. Akorları hem Ab majörün hem Fm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok F minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Fm ile açılması, Fm akorunun 11 kez geçip Ab akorunun hiç geçmemesi ve Fm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Ab majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Ab tonuna ya da Fm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Ab | Tonik — ev | Ab · C · Eb | — |
| ii | Bbm | Süpertonik — dominanta hazırlar | Bb · Db · F | 8 kez |
| iii | Cm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | C · Eb · G | — |
| V7/vi | C7 | İkincil dominant V/vi — Fm akoruna götürürikincil dominant | C · E · G · Bb | 8 kez |
| IVmaj7 | Dbmaj7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | Db · F · Ab · C | 9 kez |
| V | Eb | Dominant — eve en güçlü çekim | Eb · G · Bb | — |
| vi | Fm | Relatif minör — hüzünlü taraf | F · Ab · C | 11 kez |
| vii° | Gdim | Yeden akoru — gerilim | G · Bb · Db | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Fm | Tonik — ev | F · Ab · C | 11 kez |
| ii° | Gdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · Db | — |
| III | Ab | Relatif majör — aydınlık taraf | Ab · C · Eb | — |
| iv | Bbm | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · Db · F | 8 kez |
| v | Cm | Minör dominant — yumuşak çekim | C · Eb · G | — |
| V7 | C7 | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | C · E · G · Bb | 8 kez |
| VImaj7 | Dbmaj7 | Submediant — sıcak renk | Db · F · Ab · C | 9 kez |
| VII | Eb | Subtonik — toniğe basamak | Eb · G · Bb | — |
Ton çifti Ab majör ve relatifi F minör (4 bemol). Şarkıda 4 farklı akor toplam 36 kez geçiyor; bunlardan 3 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Fm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. Ab gözüyle aynı C7 akoru V7/vi, yani Fm akoruna giden bir ikincil dominant.
Dikkat etmen gereken geçiş Bbm → C7; şarkıda 8 kez duyuluyor. Fm gözüyle iv → V7 (iv → V: minör tarafın gerilim kuran adımı); Ab gözüyle ii → V7/vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
İlk akor Fm; kulak daha ilk saniyede nereye döneceğini öğreniyor. Fm, Dbmaj7, Bbm, C7 şarkının taşıyıcı akorları: Ab tonuna göre vi–IVmaj7–ii–V7/vi, Fm tonuna göre i–VImaj7–iv–V7. C7 işin ilginç tarafı: Ab gözüyle gamın dışında bir akor (V7/vi), Fm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V7). Bbm → C7 geçişine kulak ver (Ab tonunda ii → V7/vi, Fm tonunda iv → V7): iv → V — minör tarafın gerilim kuran adımı. Son akor C7; kapanışta kulak Ab tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.