Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar Dm, Gm, Bb, Bbmaj7, C Kolay ton G
Dm
Bir tuhaflık var bu aralar hayırdır sende
Çaktırmadım hiç aksine anlamadım sanma
Bbmaj7 Gm
Yok mu, benim için bir yolu çok mu
Dm
Gözüne kestirdiğin her yanlışı abarttın
Dünya senin hep tersine dönmüyor yanıldın
Bbmaj7 Gm
Zor mu, bana bir ayrıcalık çok mu
Dm
Sen demedin mi gel benimle
Bb
Tuttun ellerimden sinsice
Gm
Mutluluk sözündü unutma
C
Güz dönümündeyiz oysa
Dm
Bir kıvılcım uzağında
Sere serpe yatağında
Bb Gm
Tutuşurken öleyim mi bir solukta
Bb
Yine yine yana yana
Dm
Bir kıvılcım uzağında
Sere serpe yatağında
Bb Gm
Sevişirken ölmez miyiz bu soğukta
Bb
Yine yine yana yana
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Dm ile açılıp Bb ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm ile açılması ve Dm akorunun 5 kez geçip F akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | F | Tonik — ev | F · A · C | — |
| ii | Gm | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D | 5 kez |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | — |
| V/vi | A | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E | — |
| IV | Bb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F | 5 kez |
| IVmaj7 | Bbmaj7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F · A | 2 kez |
| V | C | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G | 1 kez |
| vi | Dm | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A | 5 kez |
| vii° | Edim | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Dm | Tonik — ev | D · F · A | 5 kez |
| ii° | Edim | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb | — |
| III | F | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C | — |
| iv | Gm | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D | 5 kez |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | — |
| V | A | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E | — |
| VI | Bb | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F | 5 kez |
| VImaj7 | Bbmaj7 | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F · A | 2 kez |
| VII | C | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G | 1 kez |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 5 farklı akor toplam 18 kez geçiyor; bunlardan 5 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş Gm → Dm; şarkıda 2 kez duyuluyor. Dm gözüyle iv → i (minör plagal: derin ve hüzünlü); F gözüyle ii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Dm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar Dm, Gm, Bb, Bbmaj7; bunları F tonunda vi–ii–IV–IVmaj7, Dm tonunda i–iv–VI–VImaj7 diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Gm → Dm geçişine kulak ver (F tonunda ii → vi, Dm tonunda iv → i): minör plagal — derin ve hüzünlü. Son akor Bb; kapanışta kulak F tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.