Majör gözüyle
C majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = B (yeden, eve çeker)
- 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton C majör – A minör Akorlar Em, F, Am, Dm Zorluk en rahat tonda yazılmış
Em
Artık seninle duramam
F
Bu akşam çıkar giderim
Am F
Hesabım kalsın mahşere
Dm Em
Elimi yıkar giderim
Em
Sen zahmet etme yerinden
F
Gürültü yapmam derinden
Am F
Parmaklarımın üzerinden
Dm Em
Su gibi akar giderim
Em
Artık sürersin bir sefa
F
Ne cismim kaldı ne cefa
Am F
Şikayet etmem bu defa
Dm Em
Dişimi sıkar giderim
Em
Bozar mı sandın acılar
F
Belaya atlar giderim
Am F
Kurşun gibi mavzer gibi
Dm Em
Dağ gibi patlar giderim
Em
Kaybetsem bile herşeyi
F
Bu aşkı yırtar giderim
Am F
Sinsice olmaz gidişim
Dm Em
Kapıyı çarpar giderim
Em
Sana yazdığım şarkıyı
F
Sazımdan söker giderim
Am F
Ben ağlayamam bilirsin
Dm Em
Yüzümü döker giderim
Em
Köpeklerimden kuşumdan
F
Yavrumdan cayar giderim
Am F
Senden aldığım ne varsa
Dm Em
Yerine koyar giderim
Em
Ezdirmem sana kendimi
F
Gövdemi yakar giderim
Am F
Beeddua etmem üzülme
Dm Em
Kafama sıkar giderim
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Em ile açılıp Em ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am akorunun 8 kez geçip C akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | C | Tonik — ev | C · E · G | — |
| ii | Dm | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A | 8 kez |
| iii | Em | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B | 16 kez |
| V/vi | E | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | — |
| IV | F | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · A · C | 16 kez |
| V | G | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D | — |
| vi | Am | Relatif minör — hüzünlü taraf | A · C · E | 8 kez |
| vii° | Bdim | Yeden akoru — gerilim | B · D · F | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Am | Tonik — ev | A · C · E | 8 kez |
| ii° | Bdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | B · D · F | — |
| III | C | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G | — |
| iv | Dm | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A | 8 kez |
| v | Em | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B | 16 kez |
| V | E | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B | — |
| VI | F | Submediant — sıcak renk | F · A · C | 16 kez |
| VII | G | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D | — |
Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 4 farklı akor toplam 48 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş F → Am; şarkıda 8 kez duyuluyor. Am gözüyle VI → i (VI → i: yarım ses inerek eve döner); C gözüyle IV → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
Açılış akoru Em, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. Omurgayı Em, F, Am, Dm oluşturuyor — C gözüyle iii–IV–vi–ii, Am gözüyle v–VI–i–iv. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. F → Am geçişine kulak ver (C tonunda IV → vi, Am tonunda VI → i): VI → i — yarım ses inerek eve döner. Em ile biten şarkı, C tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.