Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar Am, Gm, Dm, Bb, F Kolay ton C (kapo 5)
Am Bb Am Bb
Am Gm F
Bilirsin özlemek ölümden beter
Bb Gm
Es gec gururunu dön yeter
Bb Am
Acılar elbet gelir geçer
Am Gm Am
Karardi geceler içim gibi yeter
Gm Dm
Sensizlik ölümden beter
Bb Gm
Bitmeyen bu öykümüz biter
Am
Yaralı günler geçer
Dm Am
Gel dilimin ucunda bu hece
Dm Am Gm
Sar bide sen sar beni bu gece
Am
Yana yana dertlerime derman
Olsanda gelsen
Dm Am
Sev beni yine yeni yeniden
Dm Am
Sor bide sor beni geceden
Gm Am
Dön gel gidelim bu şehirden
Yaşlanalım beraber
Dm Am Dm Am Gm Gm Am Gm
Dm Am Dm Am Gm Gm Am Am
Am Gm
Suç sende değil bende
Am Gm Dm
Kalp alışır acı çekmeye
Bb Gm
Dayana dayana gönlüme
Dm
Sığmıyor bu işkence
Dm Am
Gel dilimin ucunda bu hece
Dm Am Gm
Sar bide sen sar beni bu gece
Am
Yana yana dertlerime derman
Olsanda gelsen
Dm Am
Sev beni yine yeni yeniden
Dm Am
Sor bide sor beni geceden
Gm Am
Dön gel gidelim bu şehirden
Yaşlanalım beraber
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Am ile açılıp Am ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm akorunun 15, F akorunun 1 kez geçmesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | F | Tonik — ev | F · A · C | 1 kez |
| ii | Gm | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D | 17 kez |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | 28 kez |
| V/vi | A | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E | — |
| IV | Bb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F | 6 kez |
| V | C | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G | — |
| vi | Dm | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A | 15 kez |
| vii° | Edim | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Dm | Tonik — ev | D · F · A | 15 kez |
| ii° | Edim | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb | — |
| III | F | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C | 1 kez |
| iv | Gm | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D | 17 kez |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | 28 kez |
| V | A | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E | — |
| VI | Bb | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F | 6 kez |
| VII | C | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G | — |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 5 farklı akor toplam 67 kez geçiyor; bunlardan 5 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş Am → Dm; şarkıda 10 kez duyuluyor. Dm gözüyle v → i (doğal minör kadansı: yumuşak, modal bir varış); F gözüyle iii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
İlk akor Am; kulak daha ilk saniyede nereye döneceğini öğreniyor. Omurgayı Am, Gm, Dm, Bb oluşturuyor — F gözüyle iii–ii–vi–IV, Dm gözüyle v–iv–i–VI. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Am → Dm geçişine kulak ver (F tonunda iii → vi, Dm tonunda v → i): doğal minör kadansı — yumuşak, modal bir varış. Am ile biten şarkı, F tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.