Majör gözüyle
C majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = B (yeden, eve çeker)
- 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton C majör – A minör Akorlar Am, E, Dm, A7 Zorluk en rahat tonda yazılmış
Am E Bu bir ayrılık şarkısı çok derinden Dm Am Gözlerimdeki bulanıklıklar özlemekten Am E Bugün yollarımız ayrıldı çok eminken Dm Am Hatıralar hep etrafımda nereye gitsem Am E Bu bir aşığın sancısı çok derinden Dm Am Sözlerimdeki haykırışlar gülmemekten Am E Dur bi sakın gitme hemen ben istemeden Dm Am Keşke ben de ellerini böyle bırakabilsem Dm Düşe düşe tutundum ben hayata Am Sen hiçbir zaman inanmadın aşka E Sensizliğin acısı dudaklarımda Am A7 Yapabilirim yalnız başıma Dm Am E Am A7 Dm Am E Am Am E Daha birkaç gün önce ellerim yüzündeyken Dm Am Bir bütünün iki parçası gibiydik senle ben Am E Dünya tersine dönüyor artık sen yokken Dm Am O rengarenk aşk düştü şimdi ellerimden Dm Am Hani o günlerimizi konuşacaktık ya unutma E Am A7 Beni unuttuğuna inanmadım daha Dm Am Hiç bilmezdim umut üzermiş, hayal etmek de pek güzelmiş E Am Sensizlik gelinceye kadar aklıma Dm Am E Am
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Am ile açılıp Am ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am ile hem açılıp hem kapanması, Am akorunun 24 kez geçip C akorunun hiç geçmemesi ve Am tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | C | Tonik — ev | C · E · G | — |
| ii | Dm | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A | 12 kez |
| iii | Em | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B | — |
| V/vi | E | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | 12 kez |
| IV | F | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · A · C | — |
| V | G | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D | — |
| vi | Am | Relatif minör — hüzünlü taraf | A · C · E | 24 kez |
| V7/ii | A7 | İkincil dominant V/ii — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E · G | 3 kez |
| vii° | Bdim | Yeden akoru — gerilim | B · D · F | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Am | Tonik — ev | A · C · E | 24 kez |
| V7/iv | A7 | İkincil dominant V/iv — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E · G | 3 kez |
| ii° | Bdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | B · D · F | — |
| III | C | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G | — |
| iv | Dm | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A | 12 kez |
| v | Em | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B | — |
| V | E | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B | 12 kez |
| VI | F | Submediant — sıcak renk | F · A · C | — |
| VII | G | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D | — |
Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 4 farklı akor toplam 51 kez geçiyor; bunlardan 2 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Am tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. C gözüyle aynı E akoru V/vi, yani Am akoruna giden bir ikincil dominant. A7 ikincil dominant görevinde; kısa süreliğine tonun başka bir akorunu işaret ediyor.
Dikkat etmen gereken geçiş Dm → Am; şarkıda 12 kez duyuluyor. Am gözüyle iv → i (minör plagal: derin ve hüzünlü); C gözüyle ii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
İlk akor Am; kulak daha ilk saniyede nereye döneceğini öğreniyor. En çok dönen akorlar Am, E, Dm, A7; bunları C tonunda vi–V/vi–ii–V7/ii, Am tonunda i–V–iv–V7/iv diye okuyabilirsin. E işin ilginç tarafı: C gözüyle gamın dışında bir akor (V/vi), Am gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V). Dm → Am geçişine kulak ver (C tonunda ii → vi, Am tonunda iv → i): minör plagal — derin ve hüzünlü. Am ile biten şarkı, Am tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.