Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar Am, E, Dm, G, Em, A Zorluk en rahat tonda yazılmış
Am G Dm E
Gidince anladım aşkın yalanmış
Am G Dm E
Bu yalan kalbimi yaktı sevgilim
Am G Am
Bir tahta masada adımız kalmış
Am G Dm E
Görünce gözyaşım aktı sevgilim
Dm E Am
Görünce gözyaşım aktı sevgilim
Am G
Katlanırdım bil ki en derin yasa
Em Dm E
Kolunda yabancı biri olmasa
Dm Am A
Ayağı kırılmış o tahta masa
Am E Am
Senden çok vefalı çıktı sevgilim
Am G Dm E
O masa özlemle hep bizi anar
Am G Dm E
İçinde binlerce anılar saklar
Am G Am
Sensiz gidemedim geçti haftalar
Am G Dm E
Masamız artık boş kaldı sevgilim
Am G Dm E
Masamız şimdi boş kaldı sevgilim
E Dm E Am
Masamız şimdi boş kaldı sevgilim
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Am ile açılıp Am ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm akorunun 11 kez geçip F akorunun hiç geçmemesi ve Dm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | F | Tonik — ev | F · A · C | — |
| ii | Gm | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D | — |
| II | G | Kromatik renk akorugam dışı | G · B · D | 10 kez |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | 17 kez |
| V/vi | A | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E | 1 kez |
| IV | Bb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F | — |
| V | C | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G | — |
| vi | Dm | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A | 11 kez |
| vii° | Edim | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb | — |
| V/iii | E | İkincil dominant V/iii — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | 12 kez |
| vii | Em | Kromatik renk akorugam dışı | E · G · B | 1 kez |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Dm | Tonik — ev | D · F · A | 11 kez |
| ii° | Edim | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb | — |
| V/v | E | İkincil dominant V/v — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | 12 kez |
| ii | Em | Kromatik renk akorugam dışı | E · G · B | 1 kez |
| III | F | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C | — |
| iv | Gm | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D | — |
| IV | G | Majör IV — Doryen / melodik minör rengimodal renk | G · B · D | 10 kez |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | 17 kez |
| V | A | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E | 1 kez |
| VI | Bb | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F | — |
| VII | C | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G | — |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 6 farklı akor toplam 52 kez geçiyor; bunlardan 2 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Dm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. F gözüyle aynı A akoru V/vi, yani Dm akoruna giden bir ikincil dominant. E ikincil dominant görevinde; kısa süreliğine tonun başka bir akorunu işaret ediyor.
Burada ders kitabı tarzı bir kadans yok; akorlar bir döngü içinde birbirinin etrafında dönüyor, şarkı varışlardan çok bir akış hissi veriyor.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
Am ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. Am, E, Dm, G şarkının taşıyıcı akorları: F tonuna göre iii–V/iii–vi–II, Dm tonuna göre v–V/v–i–IV. E işin ilginç tarafı: F gözüyle gamın dışında bir akor (V/iii), Dm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V/v). Am ile biten şarkı, F tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.