Majör gözüyle
Bb majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = A (yeden, eve çeker)
- 4 = Eb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Bb majör – G minör Akorlar Gm, Cm, Dm, Eb, F, Dm7, Cm7 Kolay ton C
Gm Eb
Elim kalbinde bu ne güzel bir hız
Gm Eb
Kızıp gülmen bile hep noksansız
F Eb
Bazen hayranım bu kırılgan gücüne
F Cm
Bile bile avcundayız
Gm Cm Dm
Hayat günden güne zor inan bana
Gm Cm Dm
Acım karışır teninin kavruğuna
F Dm7 Cm7
O an herkes gibiyiz çırılçıplak
Dm7 Eb
Ama bir bakan gitmez bir daha
Gm
Beni sar zaman mekan değersiz
Dm Cm
Ben seninsem geçer kaygım
Gm
Özleyen kalsın habersiz
Dm Cm
Başkasından yok bir kaybım
Gm Dm Cm
F Cm
Kim anlar bizi bizden başka
Eb F Dm
Yanıma sokul lütfen hemen aşkla
Cm Gm
Uyan an'a
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Gm ile açılıp Gm ile kapanıyor. Akorları hem Bb majörün hem Gm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok G minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Gm ile hem açılıp hem kapanması ve Gm akorunun 8 kez geçip Bb akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Bb majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Bb tonuna ya da Gm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Bb | Tonik — ev | Bb · D · F | — |
| ii | Cm | Süpertonik — dominanta hazırlar | C · Eb · G | 8 kez |
| ii7 | Cm7 | Süpertonik — dominanta hazırlar | C · Eb · G · Bb | 1 kez |
| iii | Dm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | D · F · A | 6 kez |
| iii7 | Dm7 | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | D · F · A · C | 2 kez |
| V/vi | D | İkincil dominant V/vi — Gm akoruna götürürikincil dominant | D · F# · A | — |
| IV | Eb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Eb · G · Bb | 5 kez |
| V | F | Dominant — eve en güçlü çekim | F · A · C | 5 kez |
| vi | Gm | Relatif minör — hüzünlü taraf | G · Bb · D | 8 kez |
| vii° | Adim | Yeden akoru — gerilim | A · C · Eb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Gm | Tonik — ev | G · Bb · D | 8 kez |
| ii° | Adim | Süpertonik — dominanta hazırlar | A · C · Eb | — |
| III | Bb | Relatif majör — aydınlık taraf | Bb · D · F | — |
| iv | Cm | Subdominant — evden uzaklaştırır | C · Eb · G | 8 kez |
| iv7 | Cm7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | C · Eb · G · Bb | 1 kez |
| v | Dm | Minör dominant — yumuşak çekim | D · F · A | 6 kez |
| v7 | Dm7 | Minör dominant — yumuşak çekim | D · F · A · C | 2 kez |
| V | D | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | D · F# · A | — |
| VI | Eb | Submediant — sıcak renk | Eb · G · Bb | 5 kez |
| VII | F | Subtonik — toniğe basamak | F · A · C | 5 kez |
Ton çifti Bb majör ve relatifi G minör (2 bemol). Şarkıda 7 farklı akor toplam 35 kez geçiyor; bunlardan 7 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş Cm → Gm; şarkıda 4 kez duyuluyor. Gm gözüyle iv → i (minör plagal: derin ve hüzünlü); Bb gözüyle ii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Gm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar Gm, Cm, Dm, Eb; bunları Bb tonunda vi–ii–iii–IV, Gm tonunda i–iv–v–VI diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Cm → Gm geçişine kulak ver (Bb tonunda ii → vi, Gm tonunda iv → i): minör plagal — derin ve hüzünlü. Son akor Gm; kapanışta kulak Gm tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.