Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar Dm, C, F, Gm Kolay ton G
Orhan Gencebay Hatasız Kul Olmaz Akor: Bm - D
Dm Dm C Gm Gm Gm Dm
Dm Dm C Gm Gm Gm Dm
Dm Dm C C C F C Dm
Dm Dm C Dm Dm Dm
Dm C F C Dm
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni
C F C Dm
Dermansız dert olmaz dermana sal beni
C Gm Dm
Kaybettim kendimi ne olur bul beni
C Gm Dm
Yoruldum halim yoook sen gel de al beni
Dm F C F C Dm
Feryada gücüm yok feryatsız duy beni
F C F C Dm Gm
Sevenlerin aşkına ne olur sev beni, sev beni
Dm F C F Dm F Dm
C Dm Gm Dm
Bu feryat bu hasret öldürür aşk beni
Gm F C F C Dm C Dm
Uzaktan olsa daaa razıyım sev beni, razıyım sev beni
Dm Dm Dm Dm
Dm C F C Dm
Ümitsiz yaşanmaz sevmemek elde mi
C F C Dm
Can demek sen demek gel de gör bende mi
C Gm Dm
Sözümde sitem vaaar kalpte mi dilde mi
Gm Dm
Tez elden haber ver o gönlün elde mi
Dm F C F C Dm
Feryada gücüm yok feryatsız duy beni
F C F C Dm Gm Dm
Sevenlerin aşkına ne olur sev beni, sev beni
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Dm ile açılıp Dm ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm ile hem açılıp hem kapanması ve Dm akorunun 42, F akorunun 18 kez geçmesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | F | Tonik — ev | F · A · C | 18 kez |
| ii | Gm | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D | 14 kez |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | — |
| V/vi | A | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E | — |
| IV | Bb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F | — |
| V | C | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G | 31 kez |
| vi | Dm | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A | 42 kez |
| vii° | Edim | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Dm | Tonik — ev | D · F · A | 42 kez |
| ii° | Edim | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb | — |
| III | F | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C | 18 kez |
| iv | Gm | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D | 14 kez |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | — |
| V | A | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E | — |
| VI | Bb | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F | — |
| VII | C | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G | 31 kez |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 4 farklı akor toplam 105 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş C → Dm; şarkıda 13 kez duyuluyor. Dm gözüyle VII → i (Eolyen varış: bir tam ses yükselerek eve girer); F gözüyle V → vi (aldatıcı kadans: F beklenirken Dm akoruna iner). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Dm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar Dm, C, F, Gm; bunları F tonunda vi–V–I–ii, Dm tonunda i–VII–III–iv diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. C → Dm geçişine kulak ver (F tonunda V → vi, Dm tonunda VII → i): Eolyen varış — bir tam ses yükselerek eve girer. Dm ile biten şarkı, Dm tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.