Majör gözüyle
Db majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = C (yeden, eve çeker)
- 4 = Gb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Db majör – Bb minör Akorlar Bbm, Fm, Ebm Kolay ton C (kapo 1)
Bbm Fm Ebm
x2
Bbm Fm Ebm Bbm
Rüyaa gibiydin kabuslarım oldun
Fm Ebm Bbm
Hem ağlatırken hem güler gibiydin
Fm Ebm Bbm
Bilmek ister misin sevmek zehir oldu
Fm Ebm Bbm
Bir hikaye oldu hayatımda benim için
Bbm Fm
Konuşmaya gerek yok ki
Ebm
Hepimizin susmaya ihtiyacı var
Bbm Fm
Düşünüyorum da neyim yok ki
Ebm
Herkesin gönül evinde bir kiracı var
Bbm Fm
Henüz toparlayamadım
Ebm
Sanki bir misfarim
Bbm Fm
Kendi evimde bile
Ebm
Sense çok anlayamadın
Bbm Fm Ebm Bbm
Rüyaa gibiydin kabuslarım oldun
Fm Ebm Bbm
Hem ağlatırken hem güler gibiydin
Fm Ebm Bbm
Bilmek ister misin sevmek zehir oldu
Fm Ebm Bbm
Bir hikaye oldu hayatımda benim için
Bbm Fm Ebm
x4
Bbm Fm
Tanışmaya gerek var mı
Ebm
Bana göre her “sen” aynı
Bbm Fm
Ya da benim benden ayrı
Ebm
Kendince bir kalp taşıyor
Bbm Fm
Gece de gündüz ayrı
Ebm
Ama bir gün içinde
Bbm Fm
Nasıl değişebilirdim değiştim
Ebm
Bir dakka içerisinde
Bbm Fm Ebm Bbm
Rüyaa gibiydin kabuslarım oldun
Fm Ebm Bbm
Hem ağlatırken hem güler gibiydin
Fm Ebm Bbm
Bilmek ister misin sevmek zehir oldu
Fm Ebm Bbm
Bir hikaye oldu hayatımda benim için
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Bbm ile açılıp Bbm ile kapanıyor. Akorları hem Db majörün hem Bbm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok Bb minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Bbm ile hem açılıp hem kapanması ve Bbm akorunun 25 kez geçip Db akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Db majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Db tonuna ya da Bbm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Db | Tonik — ev | Db · F · Ab | — |
| ii | Ebm | Süpertonik — dominanta hazırlar | Eb · Gb · Bb | 22 kez |
| iii | Fm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | F · Ab · C | 22 kez |
| V/vi | F | İkincil dominant V/vi — Bbm akoruna götürürikincil dominant | F · A · C | — |
| IV | Gb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Gb · Bb · Db | — |
| V | Ab | Dominant — eve en güçlü çekim | Ab · C · Eb | — |
| vi | Bbm | Relatif minör — hüzünlü taraf | Bb · Db · F | 25 kez |
| vii° | Cdim | Yeden akoru — gerilim | C · Eb · Gb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Bbm | Tonik — ev | Bb · Db · F | 25 kez |
| ii° | Cdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | C · Eb · Gb | — |
| III | Db | Relatif majör — aydınlık taraf | Db · F · Ab | — |
| iv | Ebm | Subdominant — evden uzaklaştırır | Eb · Gb · Bb | 22 kez |
| v | Fm | Minör dominant — yumuşak çekim | F · Ab · C | 22 kez |
| V | F | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | F · A · C | — |
| VI | Gb | Submediant — sıcak renk | Gb · Bb · Db | — |
| VII | Ab | Subtonik — toniğe basamak | Ab · C · Eb | — |
Ton çifti Db majör ve relatifi Bb minör (5 bemol). Şarkıda 3 farklı akor toplam 69 kez geçiyor; bunlardan 3 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş Ebm → Bbm; şarkıda 22 kez duyuluyor. Bbm gözüyle iv → i (minör plagal: derin ve hüzünlü); Db gözüyle ii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Bbm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar Bbm, Fm, Ebm; bunları Db tonunda vi–iii–ii, Bbm tonunda i–v–iv diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Ebm → Bbm geçişine kulak ver (Db tonunda ii → vi, Bbm tonunda iv → i): minör plagal — derin ve hüzünlü. Bbm ile biten şarkı, Bbm tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.