Aktif Repertuarı Değiştir

  • Gri Repertuar

  • Turuncu Repertuar

  • Mor Repertuar

  • Sarı Repertuar

  • Yeşil Repertuar

  • Mavi Repertuar

  • Pembe Repertuar

Arama Yap

Araçlar - Dersler - Şarkıların Akorları Nasıl Bulunur?

AkorBul

Alabileceği akorları bulmak istediğiniz tonu seçin


            

Seçilen Ton: |
Gamın Aldığı Sesler:

Akor Tanımı ve Oluşumu

İki veya daha fazla notanın aynı anda çalınmasıyla oluşan ses kümelerine akor denir. Modern müzikte daha çok üç ya da daha fazla sesin bir araya getirdiği akorlar kullanılır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere, "akor" kavramı ile "dizi" ve "aralık" kavramları arasında güçlü bir ilişki vardır. Seslerin derecelerine göre sıralanmasına dizi diyoruz. Bir müzik partisyonu belli kalıplar üzerine kurularak dizilir, bu dizilen notalar topluluğuna gam denir. Gamları da "Major ve Minor" gamlar olmak üzere belli başlı iki kalıp üzerinden inceleyebliliriz.

Major Gam: 2 Tam - 1 Yarım - 3 Tam - 1 Yarım>
Minor Gam: 1 Tam - 1 Yarım - 2 Tam - 1 Yarım - 2 Tam

Örneğin C (Do Major) dizisini ele alalım ve major kalıp üzerinde inceleyelim;

C(Do) D(Re) E(Mi) F(Fa) G(Sol) A(La) B(Si) C(Do)

Bu dizideki herhangi bir sesten başlayıp, komşu sesleri atlayarak(üçlü aralıklar oluşturarak), elde edilecek sesleri aynı anda kullanarak, dizinin her bir sesi üzerine yukarıdaki tanıma uygun akorlar oluşturulabilir.

Örnek: Başlangıç sesi C(Do) olsun, C(Do) dizisi üzerinde birer ses atlayarak birer üçlü oluşturduğumda, aşağıdaki akorları elde etmiş olacağım;

1. Akor: C(Do) Major: C(Do) - E(Mi) - G(Sol)
2. Akor: D(Re) Minor: D(Re) - F(Fa) - A(La)
3. Akor: E(Mi) Minor: E(Mi) - G(Sol) - B(Si)
4. Akor: F(Fa) Major: F(Fa) - A(La) - C(Do)
5. Akor: G(Sol) Major: G(Sol) - B(Si) - D(Re)

Görüldüğü üzere C(Do) Major dizisinde herhangi bir ses üzerine üçlüler çıkarak, bu diziye ait 5 akoru bulduk. Bu akorların içerdiği tüm notalar C(Do) Major tonundadır. Dizilerdeki tüm akorlar bu şekilde belli kalıplar yardımıyla elde edilir, biz burada Major kalıbı kullandık. Diğer temel kalıplar şunlardır; "Minor" kalıp, "Eksiltilmiş (diminished)" kalıp ve "Arttırılmış (augmented)" kalıp.

Kısaca diğer dizi ve kalıplardan da bahsedelim;
Major Akor

Major akorlar, major dizinin 1, 3 ve 5. seslerinden oluşur

C(Do) Major:
C(Do) - E(Mi) - G(Sol) seslerinden oluşur

Minor Akor

Minor akorlar, Major dizinin 1, ♭3 ve 5. seslerinden oluşur. ♭3; dizinin 3. sesinin yarım ses pes(bemol) çalınmasıyla oluşur.

C(Do) Minor:
C(Do) - Eb(Mi Bemol) - G(Sol) seslerinden oluşur.

C(Do) Diminished:
C(Do) - Eb(Mi Bemol) - Gb(Sol Bemol) seslerinden oluşur.

Diminished Akor

Diminished(Eksiltilmiş) akorlar, Major dizinin 1, ♭3 ve ♭5. seslerinden oluşur. ♭3 ve b5; dizinin 3. ve 5. sesinin yarım ses pes(bemol) çalınmasıyla oluşur.

Augmented Akor

Augmented(Arttırılmış) akorlar, Major dizinin 1, 3 ve #5. seslerinden oluşur. #5; dizinin 5. sesinin yarım ses tiz(diyez) çalınmasıyla oluşur.

C(Do) Augmented:
C(Do) - E(Mi) - G#(Sol Diyez) seslerinden oluşur.


Bu yöntemleri birleştirince, tonu belli olan bir şarkının akorlarını bulmak için bazı şemalar ortaya çıkmıştır, yukarıdaki "Akor Bul" aracı da, bu şemaları baz alarak çalışmaktadır. Tonunu bildiğiniz bir şarkının, hangi akorlardan oluşabileceğini bu araç sayesinde bulabilirsiniz.

Solfej Nedir ve Neden Önemlidir?

Solfej, müzikte notaların okunması, anlaşılması ve doğru bir şekilde seslendirilmesi için kullanılan bir eğitim metodu ve pratiğidir. Temelde, müzik notalarını sesle ilişkilendirerek okuma ve söyleme yeteneğini geliştirmeye yönelik bir çalışma şeklidir. Solfej, genellikle armoni, ritim, melodik yapılar gibi müzikteki temel unsurları öğretmek için kullanılır.

Solfej, müzik eğitiminin önemli bir parçası olarak kabul edilir ve birçok farklı amaçla kullanılır. İşte solfejin neden önemli olduğuna dair bazı nedenler:

Müzik Okuma Becerisi: Solfej, müzik notalarını okuma ve tanıma becerisini geliştirir. Bu, müzisyenlerin yeni parçaları daha hızlı ve etkili bir şekilde öğrenmelerine olanak tanır.

Müzikal İşitme Gelişimi: Solfej, müzikal işitme veya müzikal kulak gelişimini teşvik eder. Öğrenciler, melodileri, harmonileri ve ritimleri daha hassas bir şekilde işitmeyi öğrenirler.

Müzikal İfade: Solfej, müzisyenlerin duygularını ve düşüncelerini müzik aracılığıyla ifade etmelerini sağlar. Doğru notaları ve ritimleri kullanarak müzikal bir hikaye anlatma yeteneğini geliştirir.

Müzikal İletişim: Müzisyenler arasında müzikal bir dil oluşturur ve bu sayede müzikle daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olur.

Teknik ve Performans Becerilerinin Gelişimi: Solfej, müzisyenlerin teknik becerilerini (örneğin, solfej egzersizleri aracılığıyla vokal tekniği) ve performans becerilerini (örneğin, doğru ritim ve intonasyon) geliştirmelerine yardımcı olur.

Müzikte Derinlik: Solfej, müzikal yapıları ve ilişkileri anlama ve analiz etme becerisini geliştirir, bu da müzikte daha derin bir anlayış ve takdir sağlar.

Sonuç olarak, solfej müzik eğitiminin temel bir bileşenidir ve müzikal gelişim için çok önemlidir. Hem başlangıç seviyesindeki öğrencilere hem de deneyimli müzisyenlere müzikal becerilerini geliştirmeleri için katkıda bulunur. Solfej, müzikteki temel beceri ve anlayışı sağlamak için kritik bir role sahiptir.

Genius Music Robot
Bu yazıdaki bilgiler, çeşitli chat robotların ilgili sorulara verdikleri cevaplardan oluşturulmuştur.

Rastgele Akorlar